7 Σεπ 2011

RED-DNA Panos | "Μετά τον Σωκράτη..τώρα τι;"

Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες του blog

Σαν τακτικός και πιστός θαμώνας του Red-Dna παίρνω την αφορμή να γράψω την Ολυμπιακή άποψή μου στο «νεογέννητο ξαδερφάκι» του για κάποια πράγματα που με απασχολούν εδώ και χρόνια.
Καταρχήν μπήκαμε στην νέα εποχή του συλλόγου,με σκοπό να συνεχίσουμε τις επιτυχίες του μεγάλου Σωκράτη Κόκκαλη.Είναι αυτό αρκετό;

Είμαστε πλέον οι ίδιοι οπαδοί; Έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις όπως πρίν απο 15 χρόνια,όπου όλα τα πλάκωνε ο Βαρδινογιαννισμός; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ.
Καταρχήν οι ιστορικοί αντίπαλοι μας κείτονται ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΙ,από εσωτερικούς σπαραγμούς και γενικότερη οικονομική δυσπραγία,ενώ καμία άλλη ομάδα δεν κατόρθωσε να παραμείνει ανταγωνιστική (πλήν ίσως του ΠΑΟΚ).Οπότε το πρωτάθλημα είναι όχι στόχος,αλλά ο ελάχιστος αυτοσκοπός.


Πάμε παρακάτω..ο στόχος μας πρέπει να είναι η Ευρωπαική διάκριση;Βεβαίως και πρέπει να είναι,όπως κάθε πρωταθλητή που σέβεται τον εαυτό του,αλλά...
ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ! Μια αξιόλογη παρουσία στην Ευρώπη δεν εξασφαλίζεται με φωτοβολίδες!Τα παραδείγματα,τόσο αρνητικά,όσο και θετικά είναι πάμπολα και δεν αξίζουν αναφοράς.

Πάμε λοιπόν στο προκείμενο:Τι πρέπει σαν Ολυμπιακός να αποζητώ από την ομάδα μου στο κοντινό μέλλον;Η απάντηση βρίσκεται στην κληρονομιά του Σωκράτη Κόκκαλη.
Η κληρονομιά του,όπως απλοικά μπορεί να σκεφτεί κάποιος,ΔΕΝ είναι τα πρωταθλήματα.
Είναι η δημιουργία του γήπεδου,του προπονητικού κέντρου,της κίνησης των μελών και της ισχυροποίησης του ονόματος του Ολυμπιακού από μια ανυπόληπτη Ελληνική ομάδα,σε αξιοσέβαστο μέλος της Ευρωπαικής ποδοσφαιρικής κοινότητας.
Οπότε..το επόμενο βήμα πρέπει να αποζητούμε..και ποιό είναι αυτό;
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.Ας εξηγηθούμε: κάθε λαοφιλής ομάδα έχει ιστορικά μπολιαστεί με μια συγκεκριμένη νοοτροπία.Στον Ολυμπιακό μας η νοοτροπία είναι το πάθος για την ΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗ,η ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ και η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την συνεχή εισαγωγή ξένων παικτών,ποιοτικών ή μή;Η ιστορία έδειξε ότι σε αυτό το λιμάνι οι μόνοι ξένοι που «έδεσαν» ήταν παίκτες ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ με ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και εγωισμό.Αν είναι να έχουμε από αυτούς τότε είναι καλοδεχούμενοι..μην ξεχνάτε όμως πόσο κατιμά έχουμε φάει όλα αυτά τα χρόνια.
Οπότε η λύση αγαπητοί μου φίλοι είναι μπροστά στα μάτια μας..ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ.
Είναι λύση μονόδρομος,καθότι είναι ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ από τις συνεχείς μεταγραφές και δημιουργεί παίκτες ΔΕΜΕΝΟΥΣ με την ομάδα.

Και σε ερωτώ,Βαγγέλη Μαρινάκη,αντί να πάρεις 24 παίκτες τον τελευταίο 1,5 χρόνο , γιατί δεν προτίμησες να δώσεις αυτά τα λεφτά σε 10 προπονητές ακαδημιών (οπωσδήποτε ξένους) και να φτιάξεις μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ,ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ?

Γιατί του χρόνου-που θα φύγει σίγουρα ο εξαιρετικός,αλλά μισθοφόρος Βαλβέρδε-να μην φέρεις έναν μεγάλο προπονητή γνώστη της οργάνωσης των ακαδημιών και να του δώσεις ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ? Ας φέρει και ένα ολόκληρο επιτελείο,δεν έχει σημασία..αλλά ας έχει ΠΕΝΤΕ χρόνια για να μάθει και να δεθεί με τον σύλλογο.
(Ο Βερμιούλεν κόστιζε πολλά,Βαγγέλη Μαρινάκη?Πάντως λιγότερα από τα 2.000.000 Ευρώ που έφερε ο Κ.Παπαδόπουλος στα ταμεία.)

Ο στόχος εδώ είναι σαφής:Ενιαία νοοτροπία στο ποδοσφαιρικό τμήμα και ΕΝΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ 1Η ΟΜΑΔΑ.

Και πάμε στα άλλα,τα οργανωτικά:

Μπορώ να δεχθώ ότι ο πρόεδρός μας είναι ακόμα «νεαρός» στη θέση του..μήπως όμως θα πρέπει να μάθει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να διευθύνει τον Ολυμπιακό σαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ?



Η εικόνα της ομάδας δεν άλλαξε καθόλου απο την εποχή Κόκκαλη:Δεκάδες «δημόσιοι υπάλληλοι»,Έλληνες και ξένοι,εκφέρουν άποψη και γνώμη,αλλά δουλειά δεν κάνουν.Τρανό παράδειγμα η φετινή μεταγραφική περίοδος,όπου οι επιλογές έγιναν με κριτήρια «ημέρας»,δηλαδή με κριτήριο την πρωινή διάθεση του κάθε Κοβάσεβιτς,Βαλβέρδε,Βρέντζου,Μαρινάκη και Μαθία.
Είναι επίσης δυνατόν να κάνει ΚΟΥΜΑΝΤΟ ο μάνατζερ του προπονητή στον σχεδιασμό της ομάδας?
Είναι δυνατόν να πετάμε δεξιά και αριστερά λεφτά σε παίκτες που βλέπει και ο πλέον αδαής ότι είναι μέτριοι,να τους αγοράζουμε και μετά από 1 μήνα ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ;
(Αυτό το παιδί ο Ντιόγκο τι κάνει btw;Ξέρει κανείς στην ΠΑΕ αν ζει ή αν πέθανε;Γιατί απ’οτι θυμάμαι,ακόμα τον πληρώνουμε..και ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ...)

Το τμήμα σκάουτινγκ (ποιό;) κάνει στην καλύτερη κάποια ταξίδια και οι εισηγήσεις του καταλήγουν ΠΑΝΤΑ στα σκουπίδια.Ο Μπαρμπαλιάς είχε πχ.προτείνει εδώ και ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ κάποιους πολύ καλούς,φθηνούς και εξελίξιμους Γάλλους..δεν ασχοληθήκαμε ποτέ και την βγάζουμε με ΔΑΝΕΙΚΟ Μακούν (από σπόντα),τον τελειωμένο Ουρτάδο και το νέο φυντάνι,τον επίσης ΔΑΝΕΙΚΟ Ορμπαίθ.Οι δε Γάλλοι πιτσιρικάδες εκτοξεύτηκαν...

Όλα αυτά είναι φυσικά πταίσματα,μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα..την έλλειψη ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.Η τακτική στρουθοκαμηλισμού συνεχίζεται ακάθεκτη από τις εποχές Κόκκαλη και η διοίκηση ασχολείται με τα γνωστά μισόλογα για «εκπλήξεις»,ενώ καταλήγει να πουλάει (καλώς) τον Ριέρα ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ,ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΜΕ -1 ΠΑΙΚΤΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ και μετά να συζητάει την μεταγραφή επιθετικού από τα σαπάκια των ελεύθερων,για να «γλυκάνει τον κόσμο».ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΥΚΑΝΕΤΕ? ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ.

Για να κλείσω,ο δρόμος που βαδίζει ο Ολυμπιακός σίγουρα έχει προοπτικές για το μέλλον μπροστά του,αλλά εάν δεν κάνουμε αυτά που απαιτούνται,θα έχουμε χάσει για άλλη μια φορά το τρένο της Ευρωπαικής καταξίωσης και του σεβασμού από φίλους και αντιπάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου