18 Σεπ 2011

redplanet.gr || Ολυμπιακός - Skoda Ξάνθη 2-1

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία θρυλική ανατροπή, καθώς βρέθηκε να χάνει με 0-1 στο 14', αλλά πήρε τη νίκη με σκορ 2-1, χάρη στα γκολ των Πάντελιτς (87') και Τζεμπούρ (90+4) στο τέλος. Δείτε τα γκολ της αναμέτρησης σε βίντεο.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με το δεξί τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην Superleague, καθώς νίκησε με 2-1 την Ξάνθη στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για την 3η αγωνιστική της διοργάνωσης. Οι ερυθρόλευκοι προβλημάτισαν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ενώ βρέθηκαν και πίσω στο σκορ (0-1) με τον Μαρσελίνιο (14'). Λίγο πριν το τέλος, όμως, μίλησε η καρδιά του Πρωταθλητή, καθώς οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν μία θρυλική ανατροπή, χάρη στα γκολ των Πάντελιτς (86') και Τζεμπούρ (90+4) λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης. Κορυφαίος παίκτης των γηπεδούχων ο Αλγερινός στράικερ, καθώς στο πρώτο γκολ έδωσε την ασίστ, ενώ σημείωσε και το νικητήριο τέρμα της αναμέτρησης.


Ο αγώνας

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε ένα φουλ επιθετικό σχήμα, στον πρώτο αγώνα του Ολυμπιακού στο Πρωτάθλημα. Την εστία υπερασπίστηκε ο Κοστάνσο. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο και Χολέμπας. Οι Ορμπάιθ και Ιμπαγάσα αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, με τον Βάσκο χαφ να πραγματοποιεί το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα της πειραϊκής ομάδας. Ο Αμπντούν κάλυψε τη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής, ο Μιραλάς την αριστερή και ο Φουστέρ έπαιξε σε ρόλο κρυφού κυνηγού πίσω από τον Τζεμπούρ, που ηγήθηκε της ερυθρόλευκης επίθεσης.


Ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει τον κόσμο του να μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι και να πιέζει ασφυκτικά στο πρώτο διάστημα της αναμέτρησης. Η ομάδα, όμως, μπήκε νωχελικά στο πρώτο μέρος, η Ξάνθη στη μοναδική καλή της στιγμή στα πρώτα 45 λεπτά πέτυχε γκολ και ο Πρωταθλητής Ελλάδας αναγκάστηκε από νωρίς να κυνηγάει στο σκορ. Στο 9', ο Μιραλάς ελίχθηκε ωραία από τα αριστερά, σέντραρε παράλληλα προς το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Τζεμπούρ δεν μπόρεσε να βρει καλά την μπάλα και να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Πέντε λεπτά αργότερα (14'), ήρθε η ψυχρολουσία. Ο Μαρσελίνιο με ατομική ενέργεια από τα αριστερά, πέρασε τον Τοροσίδη και σούταρε ευθύβολα με το αριστερό μέσα από την περιοχή, σε πλάγια θέση, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Ολυμπιακού (0-1). Ο Κοστάνσο έμεινε... άγαλμα και ευθύνεται στο γκολ, καθώς η μπάλα πέρασε από την κλειστή γωνία της εστίας του. Κακή αντίδραση τόσο από τον “Τόρο” στην αρχή της φάσης όσο και από τον Αργεντινό τερματοφύλακα στην εξέλιξή της.


Ο Πρωταθλητής Ελλάδας δεν είχε καλά πατήματα στον αγωνιστικό χώρο. Ο κόσμος έκανε ό,τι μπορούσε και με φωνή και τραγούδι προσπαθούσε να ενισχύσει ψυχολογικά την ομάδα για να πάρει τα πάνω της. Η μπάλα δεν κυκλοφορούσε σωστά στη μεσαία γραμμή. Ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά η Ξάνθη κρατούσε στην άμυνα και δεν δεχόταν φάσεις. Μόνο από το 35' και μετά δέχθηκε αφόρητη πίεση η ακριτική ομάδα.


Στο 20' ο Αμπντούν επιχείρησε την ατομική προσπάθεια από τα δεξιά, πέρασε εύκολα τον Εντιμάρ και σούταρε με το αριστερό, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας των φιλοξενούμενων. Στο 24', πάλι ο Αμπντούν, ελίχθηκε από τα δεξιά, σέντραρε παράλληλα προς τον Τζεμπούρ, ωστόσο ο Βιβιανί βγήκε έγκαιρα στο ύψος της μικρής περιοχής και μπλόκαρε την μπάλα, προλαβαίνοντας τον επιθετικό του Ολυμπιακού. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου, οι παίκτες του Βαλβέρδε πίεσαν, με διαδοχικές σέντρες. Δεν μπορούσαν να διασπάσουν αλλιώς την άμυνα της ακριτικής ομάδας. Στο 37', ο Τοροσίδης σέντραρε από τα δεξιά, ο Τζεμπούρ έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, με την μπάλα να καταλήγει πάνω από την εστία. Στο 43', ο Ιμπαγάσα επιχείρησε σέντρα από τα αριστερά, ο Μέλμπεργκ πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, αλλά η προβολή του από το ύψος της μικρής περιοχής δεν βρήκε στόχο, καθώς η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους, ο Τοροσίδης σέντραρε παράλληλα από τα δεξιά, όμως κανένας συμπαίκτης του δεν πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και η φάση πέρασε ανεκμετάλλευτη. Στο 45'+2', ο Χολέμπας σέντραρε από τα αριστερά, ο Τζεμπούρ “κατέβασε” υπέροχα την μπάλα με το στήθος, αλλά ο Βιβιανί με γρήγορη έξοδο έπεσε στα πόδια του και απομάκρυνε την μπάλα. Το πρώτο μέρος έληξε με μία ακόμα καλή στιγμή: ο Τοροσίδης σέντραρε από τα δεξιά, ο Μιραλάς πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να καταλήγει πάνω από την εστία στο 45'+3'.


Με την έναρξη της επανάληψης, ο Βαλβέρδε δεν προχώρησε σε διορθωτική κίνηση. Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά, όπως τελείωσε το πρώτο ημίχρονο. Ωστόσο, στο 51' λίγο έλειψε να έρθει νέο σοκ. Έπειτα από λάθος του Ορμπάιθ στην περιοχή της Ξάνθης, οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην αντεπίθεση με τρεις παίκτες. Ο Σουάνης σούταρε με το δεξί από το ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Κοστάνσο με διπλή προσπάθεια κατάφερε να μπλοκάρει την μπάλα, έπειτα από την πρώτη ασθενή επέμβαση που έκανε. Στο 56', ο Μιραλάς μπήκε στην περιοχή, σούταρε με το δεξί και ο Βιβιανί κράτησε το μηδέν στην εστία του.


Ο Ολυμπιακός “φώναζε” πως ήθελε αλλαγές στο αρχικό σχήμα και στο 57' ο Βαλβέρδε έκανε δύο. Ο Πάντελιτς πήρε τη θέση του Αμπντούν και ο Μοδέστο αντικατέστησε τον αρνητικό Τοροσίδη. Πολύ επιθετικό σχήμα, αναγκαίο για την ανατροπή του σκηνικού. Οι φίλαθλοι δεν σταμάτησαν να επευφημούν την ομάδα. Ο κόσμος πίστευε στην ανατροπή και το έδειχνε. Φτάσαμε στο τελευταίο μισάωρο και οι γηπεδούχοι πίεζαν αφόρητα. Η Ξάνθη έπαιζε μαζική άμυνα, έκανε καθυστερήσεις για να διατηρήσει το υπέρ της αποτέλεσμα. Φυσιολογική εξέλιξη για ομάδα του ελληνικού Πρωταθλήματος που αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό.


Στο 60', ο Τζεμπούρ έστρωσε την μπάλα με το στήθος στον Φουστέρ, ο τελευταίος σούταρε με το αριστερό έξω από την περιοχή και η μπάλα πέρασε πάνω από την αντίπαλη εστία. Στο 62', ο Χολέμπας μπήκε από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή, σέντραρε παράλληλα, αλλά ο Μοδέστο δεν κατάφερε να βρει την μπάλα και να απειλήσει την εστία. Το άγχος κυρίευε τους παίκτες του Βαλβέρδε. Αρκετά αβίαστα λάθη και μεγάλη νευρικότητα από τους Πειραιώτες στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός είχε την απόλυτη πρωτοβουλία (72%-28% κατοχή μπάλας), αλλά δεν έκανε κλασικές ευκαιρίες. Στο 68', ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Χολέμπας πήρε την κεφαλιά χωρίς αποτέλεσμα. Η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Στο 69', ο Βαλβέρδε θυμήθηκε πως έχει στον πάγκο τον Μακούν. Ο Καμερουνέζος αντικατέστησε τον Φουστέρ. Στο 70', το μακρινό σουτ του Ορμπάιθ δεν ανησύχησε τον Βιβιανί, που μπλόκαρε την μπάλα.


Ο Ολυμπιακός πέτυχε γκολ από στημένη φάση, αλλά δεν μέτρησε. Σωστά. Ο Χολέμπας εκτέλεσε φάουλ στο 73' στο ύψος της μεγάλης περιοχής, ο Γάλλος τερματοφύλακας της Ξάνθης απέκρουσε ασθενώς και ο Μιραλάς σκόραρε από κοντά, όμως ο Βέλγος ήταν σε θέση οφσάιντ. Τα λεπτά περνούσαν και οι φιλοξενούμενοι άντεχαν στην ανούσια πίεση και υπεροχή του Πρωταθλητή Ελλάδας. Έκαναν και κραυγαλέες καθυστερήσεις, ήταν και ο διαιτητής κάκιστος... Δράμα, η κατάσταση. Στους παίκτες της πειραϊκής ομάδας, δεν έβγαινε τίποτα πάνω στο χορτάρι. Ούτε έναν διακριθέντα δεν είχε ο Πρωταθλητής. Ούτε έναν. Μα τι γράφω πριν τελειώσει ο αγώνας. Ο Πάντελιτς στο 86' ισοφάρισε σε 1-1. Ναι, ο αργός Μάρκο που δεν κάνει στον προπονητή. Ο Σέρβος, όμως, είναι ο μοναδικός επιθετικός του Ολυμπιακού που έχει το γκολ στο αίμα του. Πάει και τελείωσε. Ο Τζεμπούρ “χόρεψε” την άμυνα της Ξάνθης, μπήκε στην περιοχή και σέντραρε, με τον 33άχρονο Μάρκο Πάντελιτς να ισοφαρίζει σε 1-1 με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής.


Στο 88', η Ξάνθη έμεινε με δέκα παίκτες για φάουλ του Εντιμάρ στον Μιραλάς. Δεύτερη κίτρινη και αποβολή για τον αμυντικό της ακριτικής ομάδας. Ο Μέλμπεργκ ήταν συγκινητικός. Από το 80' και μετά, έπαιζε σέντερ φορ! Και στο 94', το κάρφωσε! Και άντε γεια! Ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Όλοφ πετάχτηκε, πήρε την κεφαλιά, η μπάλα βρήκε και στην πλάτη του Τζεμπούρ και κατέληξε βασανιστικά στα αντίπαλα δίχτυα. Πρώτα στο αριστερό δοκάρι και στη συνέχεια στο πλεχτό! Μπράβο, ρε Σουηδέ μάγκα και Ράφικ τρομοκράτη! Κι ας έχασε ο Μιραλάς το... άχαστο στο 93'. Τέλος καλό, όλα καλά. Δραματικό φινάλε, αλλά Ολυμπιακό φινάλε! Νίκη με 2-1 και πρώτο τρίποντο στο Πρωτάθλημα!


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:


Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάνσο, Μέλμπεργκ, Ιμπαγάσα, Τζεμπούρ, Μιραλάς, Φουστέρ (69' Μακούν), Χολέμπας, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Τοροσίδης (57' Μοδέστο), Αμπντούν (57' Πάντελιτς).


Αναπληρωματικοί: Mέγκιερι, Μοδέστο, Παπάζογλου, Πάντελιτς, Χαβίτο, Παπαδόπουλος, Μακούν.


Skoda Ξάνθη (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βιβιανί, Μπέρτος, Εντιμάρ, Κομεσίδης, Βάλλας, Ντάνι, Βασιλακάκης, Σουάνης (65' Μάρα), Μαρσελίνιο (75' Βλαχοδήμος), Πόι, Καζάκης (55' Ντίκα).


Αναπληρωματικοί: Λυμπερόπουλος, Στάσιακ, Ντίκα, Βλαχοδήμος, Μάρα, Μαρκόβσκι, Μπαξεβανίδης.


Διαιτητής: Μιχάλης Βοσκάκης (Ρεθύμνου)


Βοηθοί διαιτητές: Αντώνης Καρατζίκας (Αθηνών), Νίκος Δημόπουλος (Μακεδονίας)


Τέταρτος διαιτητής: Σπύρος Σελίμος (Λακωνίας)


Κίτρινες κάρτες: 59' Μέλμπεργκ, 96' Κοστάνσο (Ολυμπιακός), 4' Κομεσίδης, 54' Μαρσελίνιο, 72' Βάλλας, 75' Εντιμάρ, 90' Μπέρτος, 96' Πόι (Skoda Ξάνθη)


Κόκκινες κάρτες: 88' Εντιμάρ (Ξάνθη, δεύτερη κίτρινη κάρτα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου