12 Σεπ 2011

ΟΝSPORTS.GR | Σ.Γεωργακοπουλος : "Φακελος Κοκκαλης-Μαρινακης"



Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη και το χτίσιμο της ερυθρόλευκης αυτοκρατορίας που έβαλε τέλος στα... πέτρινα χρόνια.
 
Ένα ερώτημα «βασανίζει» για χρόνια τους παλιούς Ολυμπιακούς. Είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης ο σπουδαιότερος πρόεδρος του Ολυμπιακού; Κάποιοι αναφέρουν τον Νίκο Γουλανδρή, ο οποίος είναι αλήθεια πως για τρία χρόνια έφτιαξε στη δεκαετία του ΄70 μια ομάδα-μοντέλο η οποία εάν υπήρχε το Τσάμπιονς Λιγκ στη σημερινή του μορφή θα είχε φτάσει πολύ ψηλά και στην Ευρώπη.


Για τους νέους φίλους του Ολυμπιακού το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι αυτός που με τα έργα του «γιγάντωσε» τον Ολυμπιακό και του έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγει πολύ από τις άλλες ελληνικές ομάδες. Στα 17 χρόνια που έμεινε στον προεδρικό θώκο πέτυχε πολλά, δοξάστηκε από φίλους και μισήθηκε από «εχθρούς» του συλλόγου… Ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν επί δεκαετίες δίπλα στον Ολυμπιακό αλλά δεν είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με τα διοικητικά. Γιος του σπουδαίου γιατρού και μέλος της κυβερνήσεως του βουνού, του Πέτρου Κόκκαλη, σπούδασε στη Γερμανία και ασχολήθηκε με τις επικοινωνίες και την τεχνολογία.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε να μπαίνει πιο ενεργά στο… παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο σύλλογος του Πειραιά είχε περάσει δύσκολες ημέρες με τον Γιώργο Κοσκωτά και τον Αργύρη Σαλιαρέλη στο τιμόνι του και είχε γεμίσει με χρέη. Ο Ολυμπιακός ήταν ανύπαρκτος διοικητικά και δεν είχε τον σεβασμό κανενός. Μέσα στο γήπεδο είχε μια ομάδα που… πέταγε αλλά τα πρωταθλήματα τα έπαιρναν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.


Αρχή με το μπάσκετ
Στις 15 Απριλίου 1991 ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει να αναλάβει το μπάσκετ του Ολυμπιακού το οποίο ήταν σε τραγική μοίρα. Το πρώτο βήμα είχε γίνει. Αρχίζει τις επαφές με τον παλιό πρόεδρο της ΠΑΕ Σταύρο Νταϊφά και γίνεται μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ που όρισε το Πρωτοδικείο το 1992. Ο πρώτος τίτλος του Κόκκαλη στο ποδόσφαιρο, όχι όμως ως πρόεδρος, έρχεται εκείνη τη χρονιά και είναι το κύπελλο το οποίο κατέκτησε απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ως πρόεδρος τις πρώτες χαρές και τις κούπες τις γεύτηκε στο μπάσκετ.
Η έξυπνη κίνηση
Ο Σωκράτης Κόκκαλης ήξερε πως για να πετύχει πρέπει να δώσει λεφτά και να συνεργαστεί με έξυπνους και αποφασιστικούς ανθρώπους όπως ο ίδιος. Η μεγάλη του κάψα ήταν το ποδόσφαιρο, αλλά αρχικά βρήκε πρόσφορο έδαφος στο μπάσκετ και έφτιαξε την δική του αυτοκρατορία. Ο Άρης του Γκάλη και του Γιαννάκη ήταν πλέον παρελθόν, ενώ και ο ΠΑΟΚ αν και είχε σπουδαία ομάδα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Η πιο έξυπνη κίνηση του Κόκκαλη ήταν να φέρει στον Ολυμπιακό το 1992 τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον προπονητή που έφτιαξε τον μεγάλο Άρη. Του παρέδωσε τα κλειδιά και του πήρε ότι του ζήτησε. Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν το απόλυτο αφεντικό στο γήπεδο και στα αποδυτήρια. Ο Παναθηναϊκός ετοιμαζόταν να φέρει στην Ελλάδα τον Ντράζεν Πέτροβιτς αλλά δεν… πρόλαβε. Ο «Μότσαρ» έχασε τη ζωή του και ο Ολυμπιακός αντεπιτέθηκε. Το 1993 κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα και αρχίζει η μεγάλη πορεία…
Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε ικανός να απειλήσει τον Ολυμπιακό αλλά παίρνοντας του το καλοκαίρι του 1993 τον Φασούλα τον… τελείωσε. Ο μύθος λέει πως ο Ιωαννίδης απέρριψε την εποχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία σε δοκιμή τον Μποντιρόγκα και πήρε τον Τάρλατς και τον Τόμιτς.


Διπλός… πρόεδρος και χρέη
Την περίοδο που το μπάσκετ ετοιμαζόταν για την πρώτη του κούπα ο Σωκράτης Κόκκαλης έγινε και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ανέλαβε επίσημα στις 15.4.1993, αναλαμβάνοντας να αντιμετωπίσει και με υπέρογκα της εποχής Κοσκωτά-Σαλιαρέλη που έφτασαν τον ιστορικό σύλλογο ένα βήμα από το Πρωτοδικείο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε νόμο τον 2021/1992 με τον οποίο ρυθμίστηκε μέρος των χρεών και ο τρόπος αποπληρωμής τους.
Το ποσό έφτανε στα 7 δις δραχμές και ήταν τεράστιο και απαγορευτικό για κάποιον που ήθελε να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Οι καλές σχέσεις με την κυβέρνηση οδήγησαν σε τη ρύθμιση και ο Κόκκαλης έγινε το απόλυτο αφεντικό σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.


Τα σύνορα και οι παλαίμαχοι
Ο μπασκετικός Ολυμπιακός έφερε άμεσα επιτυχίες στον Σωκράτη Κόκκαλη. Στην ομάδα του Πειραιά παίζουν αθλητές όπως ο Πάσπαλιε, ο Τάρπλεϊ και ο Βολκόφ ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης κάνει αρκετούς Έλληνες… κομάντο όπως τον Γιώργο Σιγάλα στον οποίο βασίστηκε για χρόνια. Το 1994 ο Ολυμπιακός φτάνει στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας που διεξάγεται στο Τελ Αβίβ.
Στον ημιτελικό κερδίζει τον Παναθηναϊκό αλλά στον τελικό χάνει από την Μπανταλόνα με τρίποντο στο φινάλε… Στην Ελλάδα κατακτά το νταμπλ. Στο ποδόσφαιρο δεν έχει την ίδια τύχη. Την εποχή εκεί η ΑΕΚ έπαιζε πολύ καλό ποδόσφαιρο και «χτυπούσε» όλους τους τίτλους. Ο Κόκκαλης κάνει λάθος επιλογές προπονητών και το πληρώνει…
Στηρίζεται στους παλαίμαχους άσους όπως είναι ο Κώστας Πολυχρονίου, ο Νίκος Αλέφαντος και ο Νίκος Γιούτσος και δεν έχει αποτελέσματα. Ως μεταγραφές ο Κόκκαλης φέρνει τον σπουδαίο επιθετικό από τη Δανία, Μπεντ Κρίστενσεν ο οποίος είναι και πρωταθλητής Ευρώπης το 1992 αλλά και τον Χιλιανό Φαμπιάν Εστάι ο οποίος ήταν σπουδαίος παίκτης αλλά δεν βοήθησε… Τις πρώτες ημέρες του ως πρόεδρος της ΠΑΕ έχασε στον τελικό του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό αλλά το 1994 δεν έφτασε ούτε εκεί…


Ο τελικός, το «παλτό» και τα… τσιμέντα
Το 1995 είναι πάλι η χρονιά του μπάσκετ. Το κόλπο με τον Βολκόφ έχει πιάσει και μέσω NBA πάει από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό και η ομάδα του Πειραιά έχοντας στη σύνθεση της το «καυτό πιστόλι», τον Έντι Τζόνσον, φτάνει πάλι στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Στη Σαραγόσα κερδίζει τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό αλλά χάνει από την ανώτερη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό. Στην Ελλάδα παίρνει το πρωτάθλημα και δείχνει να κυριαρχεί απόλυτα. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το καλοκαίρι του 1994, όπου η εθνική μας ομάδα έπαιξε στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, το «αφεντικό» τρελαίνεται και κάνει πολλές και καλές μεταγραφές! Φέρνει τον νεαρό επιθετικό Ίλια Ίβιτς από τον Ερυθρό Αστέρα. Ένα παίκτη με σπουδαία ντρίπλα που ο Αλέφαντος έλεγε πως θα ρίξει τα τσιμέντα στο Καραϊσκάκη και η αλήθεια είναι πως βοηθάει πάρα πολύ. Παίρνει από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ τον μεγάλο της σκόρερ τον Αλέκο Αλεξανδρή αλλά την… πατάει με τον Ρασίντ Γιεκινί. Η Νιγηρία είναι πολύ δυνατή στο Μουντιάλ του 1994 αλλά ο Ολυμπιακός πήρε τον λάθος παίκτη.

Ο Γιεκινί βγαίνει… παλτό αρχίζει και το … δούλεμα στο Ρέντη και φεύγει κακήν κακώς. Εκείνη τη χρονιά αποκτήθηκε επίσης ο Νταμπίζας και ο Πασσαλής. Ο Κόκκαλης αν και δοκιμάζει πολλούς προπονητές δεν έχει βρει ακόμη τον κατάλληλο. Εδώ είχε φέρει τον Αρσέν Βενγκέρ για να τον… ψήσει να αναλάβει αλλά αυτός δεν μας έκανε τη χάρη να μείνει στην Ελλάδα.
Συντάκτης:  Σταύρος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου