24 Νοε 2011

sport24.gr || Με-Γαλλία Θρύλου!


Μαρσέιγ - Ολυμπιακός 0-1  

Με γκολάρα του Φετφατζίδη στο 82', ο Ολυμπιακός έφυγε με το διπλό από την Μασσαλία, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση και νικώντας και τις απουσίες. Το κλειδί της αναμέτρησης, τα στατιστικά, η βαθμολογία, η ανασκόπηση και videos! Το Sport24.gr είναι εκεί και μεταδίδει!

 
Αποστολή του Sport24.gr στην Μασσαλία: Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Στο Λονδίνο πλήρωσε το κακό ξεκίνημα, στην Γερμανία το σκηνικό επαναλήφθηκε, όμως οι μεγάλες ομάδες μαθαίνουν από τα λάθη τους και δεν τα επαναλαμβάνουν. Αυτό έκανε και ο Πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός.

Οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε, παρά τις πολλές απουσίες, δεν άφησαν περιθώρια στους Γάλλους και από τα πρώτα κιόλας λεπτά, έδειξαν πως ήταν αποφασισμένοι για να κερδίσουν τα κατάφεραν! Πήραν ένα Πειραιώτικο διπλό.


Μπορεί στο πρώτο μέρος ο επόπτης να έκοψε τον Μιραλάς (4') και ο Μανταντά να κατέβασε τα ρολά σε 2-3 περιπτώσεις, όμως στην επανάληψη κανείς δεν μπορούσε να γλιτώσει την Μαρσέιγ από το πάθος και τη δίψα των "ερυθρολεύκων" για το τρίποντο.

Με αλλαγές για σεμινάριο που απέφεραν καρπούς (Γέστε, Φετφατζίδης), ο Βαλβέρδε βοήθησε την ομάδα του και η δικαιοσύνη επιτέλους έδωσε το παρών, σε ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Η πρώτη αλλαγή έκανε την ασίστ και η δεύτερη έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, με ωραίο δυνατό σουτ. Ο "ψαρωμένος" Φετφατζίδης... μεγάλωσε και τα 18 λεπτά που αγωνίστηκε πραγματοποίησε σούπερ εμφάνιση, σκοράροντας για πρώτη φορά στο Champions League και κάνοντας άνω κάτω την γαλλική άμυνα!

Εξαιρετικά τα πήγαν και οι Μανιάτης στα χαφ (MVP) και Μαρκάνο (αριστερό μπακ) και ο Μέγιερι που έσωσε την εστία όταν χρειάστηκε, ενώ σε γενικές γραμμές όλη η ομάδα προσπάθησε, έδωσε το "είναι" της και τελικά επιβραβεύθηκε με τη μεγάλη νίκη, σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες της Γαλλίας και της Ευρώπης. Ο Μιραλάς ξεκίνησε καλά, αλλά λίγο έλειψε να γίνει μοιραίος, αφού έχασε ευκαιρίες, ενώ σταμάτησε τη μπάλα με το χέρι εντός περιοχής, αλλά ο διαιτητής έδωσε φάουλ. Πάλι καλά...

Κι όλα αυτά, με τους Πειραιώτες να έχουν ένα κάρο απουσίες (εκτός Ορμπάιθ, Μακούν και Ιμπαγάσα!) και με την πλάτη στο τοίχο, αφού αν δεν ερχόταν η νίκη, τότε θα αποχαιρετούσαν το όνειρο της πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Champions League. Πλέον, οι "ερυθρόλευκοι" φιλοξενούν την Άρσεναλ που έχει κατακτήσει ήδη την πρώτη θέση, ενώ στο άλλο ματς η Μαρσέιγ παίζει στο Ντόρτμουντ. Συγκλονιστικό φινάλε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η βαθμολογία
1. Άρσεναλ 11 (6-3)
2. Μαρσέιγ 7 (4-2)
3. Ολυμπιακός 6 (5-5)
4. Ντόρτμουντ 4 (4-9)


Ταυτότητα αγώνα


Γήπεδο: "Βελοντρόμ"
Διαιτητής: Νίκολα Ριτσόλι
Βοηθοί: Αντρέα Στεφάνι, Ρενάτο Φαβεράνι
Βοηθοί περιοχής: Τζανλούκα Ρόκι, Πάολο Ταλιαβέντο
Καιρός: Αίθριος

Μαρσέιγ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μανταντά, Ντιαβαρά, Ενκουλού, Τραορέ, Ντιαρά, Σεϊρού (61' Μπιά), Ρεμί, Βαλμπουενά (73' Γκονσάλες), Α. Αγιού, Τζ. Αγίου (61' Ζινιάκ).

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Μοδέστο, Μανιάτης, Μιραλάς, Φουστέρ (54' Γέστε), Χολέμπας (75' Φετφατζίδης), Τζιμπούρ (89' Ποτουρίδης).

Σκόρερ: 82' Φετφατζίδης

Κίτρινες: 35' Ρεμί / 27' Τοροσίδης


Ανασκόπηση


Τα πλάνα του Ερνέστο

Με τον Γιάννη Μανιάτη να παίρνει τη θέση του Ορμπάιθ στα χαφ, ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, ενώ δίπλα του ήταν ο Μοδέστο. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε προτίμησε να διατηρήσει στα δεξιά της άμυνας τον Τοροσίδη, ενώ το δίδυμο Χολέμπας, Μαρκάνο ήταν στην αριστερή πτέρυγα, όπως στα τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια. Στις υπόλοιπες θέσεις ήταν οι: Μέγιερι (τερματοφύλακας), Α. Παπαδόπουλος (σέντερ μπακ), Μέλμπεργκ (σέντερ μπακ), Μιραλάς (δεξιά στην επίθεση), Φουστέρ (επιτελικός μέσος), Τζιμπούρ (σέντερ φορ).

Αποφασισμένος για το καλύτερο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Ολυμπιακός, δείχνοντας πως έμαθε από τα λάθη του. Στην Αγγλία (Άρσεναλ) και στην Γερμανία (Ντόρτμουντ) πλήρωσε το νωθρό ξεκίνημά του, όμως στην Γαλλία τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, αφού οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν από νωρίς τις άγριες διαθέσεις τους.

Ο ασταμάτητος Μιραλάς και ο απαράδεκτος επόπτης

Από τους πρωταγωνιστές των Πρωταθλητών Ελλάδας ήταν ο Μιραλάς, τον οποίο δεν μπορούσε να τον σταματήσει κανείς. Κανείς; Γράψτε λάθος. Τον σταμάτησε στο 4ο λεπτό -λανθασμένα- ο επόπτης τη στιγμή που έβγαινε τετ α τετ με τον Μανταντά. Το φαλτσοσφύριγμα ή καλύτερα η λάθος κίνηση του επόπτη, δεν πτόησε τους Πειραιώτες, που συνέχισαν στον ίδιο καλό ρυθμό.

Στο 10' ο Μέλμπεργκ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με ασύλληπτη κεφαλιά, αλλά ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ ως οφσάιντ, παίρνοντας τη σωστή απόφαση αυτή τη φορά. Στη συνέχεια, οι Γάλλοι προσπάθησαν να απειλήσουν με κάποια σουτ, μάταια όμως και έτσι ο χρόνος κυλούσε με το ρυθμό να πέφτει.

Ολυμπιακός - Μανταντά, σημειώσατε Χ

Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε έκαναν μια δεύτερη προσπάθεια για να σκοράρουν, όμως τους σταμάτησε ο Μανταντά. Στο 37' ο Μιραλάς πέρασε όλη την Μαρσέιγ, έκανε το σουτ, αλλά ο πορτιέρο των γηπεδούχων έδιωξε, όμως ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η επέμβασή του σε μια προσπάθεια του Χολέμπας, μερικά δευτερόλεπτα αργότερα. Το καλό του Μανταντά τρίτωσε, σ' ένα σουτ του Μανιάτη και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το -άδικο για τον Ολυμπιακό- 0-0.

Στην επανάληψη το σκηνικό ήταν διαφορετικό τα πρώτα λεπτά. Οι Μασσαλοί είχαν θορυβηθεί από την εντυπωσιακή εμφάνιση του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος και μπήκαν πιο δυνατά. Για την ακρίβεια απείλησαν για πρώτη φορά την εστία του Μέγιερι, με τον Βαλμπουενά στο 50' και στο 56'.

Στη συνέχεια, οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε αφυπνίστηκαν και ο Μιραλάς έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της αναμέτρησης. Ο Βέλγος βγήκε απέναντι από τον Μανταντά, όμως το πλασέ του έσωσε ο πορτιέρο της Μαρσέιγ και έτσι οι Πειραιώτες σπατάλησαν άλλη μια καλή στιγμή για να σκοράρουν και να πάρουν κεφάλι στο σκορ.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, τόσο άνοιγε το παιχνίδι, αφού τόσο η Μαρσέιγ, όσο και ο Ολυμπιακός έψαχναν το γκολ και οι άμυνες πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Στο 54' ξεκίνησαν οι αλλαγές, με τον Γέστε να παίρνει τη θέση του Φουστέρ, ενώ και ο Ντεσάμπ έκανε μαζεμένες κινήσεις από τον πάγκο.

Ο "Φέτφα" έγραψε ιστορία (0-1)

Η αγωνία κορυφωνόταν και στο 72' ήταν σειρά του Μέγιερι να γίνει πρωταγωνιστής και να διώξει μια κεφαλιά του Ρεμί. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποφάσισε να ρισκάρει κι άλλο, βάζοντας τον Φετφατζίδη στη θέση του Χολέμπας και δικαιώθηκε απόλυτα! Στο 82' ο Γέστε έβγαλε εξαιρετική μπαλιά στον "Φέτφα" και εκείνος με δυνατό σουτ από πλάγια αριστερή θέση εντός περιοχής άνοιξε το σκορ και έστειλε στα ουράνια τους φίλους του Ολυμπιακού.




Από 'κει και πέρα, τα πράγματα ήταν απλά... Οι Γάλλοι πίεζαν ασφυκτικά και οι παίκτες του Βαλβέρδε κρατούσαν το σκορ με νύχια και με δόντια. Ο Μέγιερι βοήθησε όποτε χρειάστηκε και ο Ολυμπιακός έφυγε μ' ένα... Πειραιώτικο διπλό από την Γαλλία!

Το κλειδί της αναμέτρησης


Οι αλλαγές του Ερνέστο Βαλβέρδε και η γενικότερη διαχείριση από τον Ισπανό ήταν για σεμινάριο. Ο 47χρονος κόουτς, έστησε σωστά τον Ολυμπιακό παρά τις απουσίες (Ορμπάιθ, Μακούν, Ιμπαγάσα) και όταν έπρεπε, πέρασε στον αγωνιστικό χώρο δύο δημιουργικούς παίκτες (Γέστε, Φετφατζίδης) και δικαιώθηκε απόλυτα, αφού ο ένας έδωσε την ασίστ και ο άλλος σκόραρε. Τρομερό κοουτσάρισμα από τον Βαλβέρδε!

Συνέντευξη Τύπου

Στατιστικά


0
Γκολ
1
16
Τελικές προσπάθειες
9
4
Σουτ προς την εστία
6
1
Μεγάλες ευκαιρίες
2
8
Σουτ εκτός εστίας
2
9
Κόρνερ
3
2
Οφσάιντ
5
13
Φάουλ
19
1
Κίτρινες κάρτες
1
0
Κόκκινες κάρτες
0
56
Κατοχή μπάλας
44

Το φιλμ του αγώνα


3' Άστοχο σουτ του Ντιαρά για τη Μαρσέιγ. Το πρώτο σουτ του αγώνα, έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα μακριά από την εστία του Μέγκιερι.

4' Σε θέση οφσάιντ ο Μιραλάς όταν έφευγε σε τετ α τετ. Λανθασμένη η υπόδειξη από το βοηθό.

10' Ακυρωθέν γκολ για τον Ολυμπιακό. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Φουστέρ, ο Μέλμπεργκ πήρε την κεφαλιά κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά υποδείχθηκε σωστά σε θέση οφσάιντ.

11' Άστοχη κεφαλιά του Ντιαρά για τη Μαρσέιγ. Η μπάλα ψηλά, πάνω από την εστία του Μέγκιερι.

16' Σουτ του Α. Αγιού για τη Μαρσέιγ και απόκρουση από τον Α. Παπαδόπουλο. Κόντραρε η μπάλα στο διεθνή αμυντικό και κατέληξε κόρνερ.

20' Σουτ του Ρεμί για τη Μαρσέιγ και απόκρουση από τον Μέλμπεργκ. Κόντρα στο γόνατο του Μέλμπεργκ και νέο κόρνερ για τη Μαρσέιγ.

37' Σουτ του Μιραλάς για Ολυμπιακό και απόκρουση από τον Μανταντά. Εντυπωσιακή ενέργεια από τον Μιραλάς, που αποφεύγει τρεις αντιπάλους και σουτάρει από αριστερά, αλλά ο Μανταντά απομακρύνει.

37' Σουτ του Χολέμπας για Ολυμπιακό και απόκρουση από τον Μανταντά. Απίστευτη η απόκρουση του Μανταντά στο σουτ του Χολέμπας, όπου η μπάλα είχε κοντράρει και κατευθυνόταν στην αντίθετη γωνία από εκείνη που κινείτο ο Γάλλος τερματοφύλακας.

39' Σουτ του Μανιάτη για Ολυμπιακό και απόκρουση από τον Μανταντά. Μία ακόμα πολύ καλή απόκρουση από τον Μανταντά στην αριστερή του γωνία, μετά το μακρινό σουτ του Μανιάτη.

40' Άστοχο σουτ του Χολέμπας για Ολυμπιακό. Κακή η προσπάθεια του Χολέμπας, μακριά από την εστία η μπάλα.

50' Σουτ του Βαλμπουενά για τη Μαρσέιγ και απόκρουση από τον Μέγκιερι. Επικίνδυνη επίθεση των Γάλλων, με τον Βαλμπουενά τελικό αποδέκτη, αλλά το πλασέ του κοντράρει και καταλήγει κόρνερ.

56' Σουτ του Βαλμπουενά για τη Μαρσέιγ και απόκρουση από τον Μέλμπεργκ. Πολιορκία των Γάλλων, που καταλήγει με σουτ του Βαλμπουενά, αλλά ο Μέλμπεργκ απομακρύνει με το κεφάλι.

59' Σουτ του Μιραλάς για Ολυμπιακό και μπλοκάρει ο Μανταντά. Φοβερή ευκαιρία για τον Μιραλάς, που θύμισε εκείνη του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Από αριστερά ο Βέλγος, αποφεύγει ιδανικά τον Καμπορέ, αλλά πλασάρει πάνω στον Μανταντά!

66' Άστοχο σουτ του Βαλμπουενά για τη Μαρσέιγ. Σέντρα-σουτ από δεξιά, ευτυχώς η μπάλα λίγο πάνω από τα δοκάρια.

72' Κεφαλιά του Ντιαρά για τη Μαρσέιγ και απόκρουση από τον Μέγκιερι. Από σέντρα του Ρεμί, μόνος του παίρνει την κεφαλιά ο Ντιαρά, αλλά με εντυπωσιακά αντανακλαστικά ο Μέγκιερι αποκρούει.

80' Σουτ του Γέστε για Ολυμπιακό και μπλοκάρει ο Μανταντά. Ωραία προσπάθεια του Ισπανού, που πλασάρει έξω από την περιοχή με το αριστερό, αλλά μαζεύει και πάλι ο Μανταντά.

82' Γκολ για Ολυμπιακό με σουτ από τον Φετφατζίδη! Μπαλιά του Γέστε για τον Φετφατζίδη και φοβερό διαγώνιο σουτ από το νεαρό, που "σκοτώνει" τον Μανταντά για το 0-1!!!

85' Κεφαλιά του Ρεμί για τη Μαρσέιγ και απόκρουση από τον Μέγκιερι. Εντυπωσιακή απόκρουση από τον Μέγκιερι.

87' Σουτ του Ζινιάκ για τη Μαρσέιγ και μπλοκάρει ο Μέγκιερι. Μπλοκάρει ο Ούγγρος το φάουλ του Ζινιάκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου